Bitten & Mads Clausens Fond investerer med Danfoss i at opføre et af verdens mest bæredygtige boligbyggerier. Huset kommer til at hedde Danfoss House, og vil stå klar i 2023, hvor det skal være bolig for Danfoss medarbejdere, som i kortere eller længere perioder kommer til Sønderborg for at arbejde.
Den 13. maj er en særlig dag
Den 13. maj var nemlig Bitten & Mads Clausens bryllupsdag. De blev gift i 1939. I dagens anledning afsløres nyheden om det nye hus, som kommer til at hedde Danfoss House.
Danfoss House skal på en og samme tid bliver et attraktivt og bæredygtigt boligbyggeri, og et test- og demonstrationscenter for Danfoss’ energieffektive teknologier.
Det er ambitionen for byggeriet, at det skal opnå den højeste bæredygtighedscertificering på et helt almindeligt boligbyggeri i tegl og beton. Ved at realisere byggeriet med gængse byggematerialer og allerede udviklede energieffektive teknologier vises, at det er tilgængeligt for alle at bygge bæredygtigt.
ProjectZero
Fondens støtter også ProjectZero, som står for at realisere Sønderborgs vision om, gennem omstilling af energisystemet, at reducere områdets CO2-udledning til nul i 2029. Udgangspunktet var knap 700.000 ton CO2-udledning i 2007, svarende til ca. 9,2 ton CO2 per indbygger. Danfoss House er del af den vision..
Det er ikke første gang at Bitten og Mads Clausens Fond bygger bæredygtigt. Det er sket med flere byggerier i Byens Havn, herunder også Alsik, som er bygget sammen med PFA Pension. Hotellet blev indviet i 2019, og her er energiforbruget sænket til under en fjerdedel af det normale forbrug for den type bygninger. Det er bl.a sket ved hjælp af energieffektive løsninger, som Danfoss har installeret.
Peter M. Clausen, formand for Bitten & Mads Clausens Fond, forklarer:
Bitten & Mads Clausens Fond har bygget energieffektive boliger igennem en del år, og har blandt andet opført flere guld-certificerede DGNB byggerier. Med Danfoss House strammer vi buen ved at gå efter en platin-certificering. Selvom det bliver lidt af en månelanding, er jeg sikker på, at vi nok skal nå i mål og vise, at vi kan bygge bæredygtigt til helt almindelige familier med teknologi og materialer, der er tilgængelige for alle - allerede i dag.
Peter Mads Clausen, Formand, Bitten & Mads Clausens Fond
Et væld af spændende tekniske løsninger
Danfoss House kommer til at ligge en kort spadsertur fra Alsik, på den samme havnefront ned til Alssund. Det bliver et byggeri i fire etager, og ambitionen er at det med en DGNB platin-certificering, opnår den højeste bæredygtighedscertificering inden for den globalt anerkendte DGNB standard.
DGNB
Med fokus på totaløkonomi ses DGNB som en bæredygtighedscertificering frem for en miljøcertificering. DGNB vurderingen af et byggeri er en 360 graders analyse, som også inkluderer parametre med fokus på planlægningsprocessen omkring byggeriet, herunder blandt andet brugerinddragelse og fokus på byggepladsen. Danfoss House har her opnået værdifulde point, ligesom byggeriet også inden for økonomisk kvalitet og robusthed scorer point til den samlede certificering.
Danfoss vil løbende kunne videreudvikle og teste nye løsninger i byggeriet sammen med beboerne, hvilket ligger i tråd med Danfoss kerneforretning, der fokusere på bæredygtige og energirigtige løsninger. Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står bygninger for over en tredjedel af verdens samlede energiforbrug og for 40% af alle CO2-udledninger.
Danfoss House får bl.a. både central og decentral varmesystem, for at der kan måles på de to systemer og findes den optimale balance. Huset får dertil både gulvvarme- og køling fra henholdvis fjernvarme og havvandskøling. Derudover bliver ejendommen et smart-home, hvor alle elementer taler sammen. Det er planen at installere Danfoss Leanheat, som er en løsning, der bruger kunstig intelligens til at overvåge og købe grøn strøm, når strømmen er billigst. Huset fremtidssikres teknologisk med store teknikskakte, der gør det muligt at opgradere alle installationer og løsningerne.
En DGNB platin-certificering kræver også ”social kvalitet”, og Danfoss House opføres efter en arkitektonisk plan, der sætter mennesket i centrum og fremmer socialt samvær og ligeværd. Det sker blandt andet med husets fælles tagterrasse, der med udsigt over sundet i Sønderborg bliver stedet, hvor husets beboere kan mødes.
Kim Fausing, CEO i Danfoss A/S, ser gode perspektiver i det nye byggeri:
Bygninger står for over en tredjedel af verdens energiforbrug. Vi har teknologierne til at nedbringe det tal markant. Det får vi mulighed for at vise med Danfoss House, som bliver et fantastisk hjem for vores udstationerede medarbejdere, og samtidig et test- og udviklingscenter for vores løsninger. Vi glæder os til at vise et levende eksempel på, at den grønneste energi er den, som vi ikke bruger, og håber andre vil blive inspireret til at renovere og bygge mere bæredygtigt.
Kim Fausing, CEO, Danfoss
Byggeriet påbegyndes i oktober 2021.